VERHAAL

Natuurlijk zijn we niet direct bij Blonde d’Aquitaine terechtgekomen’, vertelt Antoine glunderend. Na jaren testen en ontdekken, werd onder andere de Charoles en Limousines bekeken als mogelijk kweekras. Maar beiden gaven niet het gevoel en de goesting als voor die slanke, blonde Française: de Blonde d’Aquitaine.

Het ras, dat reeds decennia het keurmerk is van de familie Van Den Vreken, is niet enkel uit liefde gekozen,‘Want van liefde alleen kan je niet leven’, knipoogt Antoine. Een ras moet renderen en dat doet deze Franse blonde zeker. Een vleesrendement van maar liefst 63% is zeker niet slecht in vergelijking met andere rassen.

De natuurlijke zorg, gezonde levensstijl en de pure liefde voor het vak resulteren in een uniek eindproduct met een al even unieke smaak.

Van Den Vreken
1934 

De boerderij werd gestart door Antoine Van Den Vreken rond 1970. Als zoon van een slager was hij samen met zijn vader en broer begonnen met een hobby-boerderij. Op eigen initiatief is Antoine begonnen met de veehandel. Eerst als hulp bij vee-transporteurs van en naar Anderlecht en de andere grote veemarkten in België. Hij was toen zes dagen op zeven in de weer met de handel en leerde daardoor alle veemarkten van het land, en tal van landbouwers of veetelers, kennen.

Op zeer jonge leeftijd werd Antoine zelfstandig veehandelaar. Eigenlijk was zijn droom om veearts te worden. Maar studeren en de boeken, het zat en zit hem niet op het lijf. Hij wou veeleer iets concreets doen met dieren. Zo belandde hij in de 'commerce' van de veehandel. Hij specialiseerde zich gauw tot kwalitatieve veerassen zoals de Charolais.

1972

In 1972 ging Antoine, toen nog een jonge snaak, op eigen initiatief over de landsgrens naar het Zuiden. Frankrijk was toen hét bolwerk van de zuivere vleesrassen. Eerst bezocht hij de streek rond de eeuwenoude veemarkt van St-Christophe-en-Brionnais in het département 71 (Saone-et-Loire) in de Bourgogne-streek. Deze veemarkt bestond reeds in 1488 ten tijde van Karel VIII maar is wellicht veel ouder.

Van Den Vreken
Van Den Vreken


Vervolgens werd de streek aan de westkust (de 'Atlantique') nabij Nantes bezocht, meer bepaald het département 79 (Deux-Sèvres).

Tot slot trok hij zelfs tot het zuiden van Frankrijk naar onder meer het département Lot-et-Garonne (47), de streek rond Agen in het ruimer bekende Aquitaine. Daar maakte hij kennis met de Blondes d'Aquitaine een groot rundveeras met een uitzonderlijke combinatie van eigenschappen. Wekelijks werd dus met de vrachtwagen naar Frankrijk gereden om daar vee aan te kopen.

Na korte tijd had hij in tal van steden waar er veemarkten waren en op de vele fokbedrijven de naam een zeer betrouwbaar handelaar te zijn. De Fransen zegden over hem: "Il a la bonne tête lui", bedoelende dat Antoine in die tijd al gekend stond om zijn gegeven woord. Een reputatie die hij tot op vandaag, én met fierheid, staande houdt.

De activiteiten als veehandelaar werden gecombineerd met die van veeteler, eerst in aanvulling en in combinatie met de handel. Geleidelijk aan werd die activiteit steeds verder uitgebreid, steeds met de nodige 'sérieux', doelend op het hoog afgewerkt karakter van de boerderij en de handelingen.

Tot in de jaren '80 ging de import van Frans vee door. De economische omstandigheden wijzigden toen, de prijzen in Frankrijk stegen waardoor de import van Frans vee stokte. De handel in import-vee werd steeds minder rendabel. Er werd dan geleidelijk aan meer aandacht besteed aan de fokkerij met als voorlopig eindresultaat de exclusieve fok van Blonde d'Aquitaine.

Geleidelijk aan groeide het landbouwbedrijf. Op termijn werd overgeschakeld naar een gesloten bedrijf van vleesrassen, met de Blonde d'Aquitaine als eindstation.

Van Den Vreken
Van Den Vreken


1980
Gilbert neemt de beenhouwerij over van Paul.

1993
Dirk stapt in de jaren 90 in de beenhouwerij van zijn vader Gilbert. Alain legt samen met vader Antoine de focus op de kweek van runderen, met name de Blonde d'Aquitaine.

2006
Dirk sluit de beenhouwerij van zijn vader. De economische druk en de opkomst van de beenhouwerij in warenhuizen maakt het extra moeilijk voor zelfstandige beenhouwerijen. Dirk gooit de handdoek in de ring en sluit de beenhouwerij.

2012

Alain werd van kleinsaf meegenomen op de boerderij van zijn vader en dus ook in de kweek van de geliefkoosde runderen. Eén ding ontbrak om de cyclus rond te maken: een eigen beenhouwerij. Alain neemt samen met zijn moeder Christine de kans om het levenswerk van zijn grootvader opnieuw leven in te blazen. De cirkel is op deze manier rond. Vanaf heden levert Slagerij Van Den Vreken rundervlees van kweek tot toonbank.

Van Den Vreken
Van Den Vreken
2023 

We lanceren ons logo, onze webshop, onze thuislevering en onze vernieuwde winkel. Hoeveslagerij Van Den Vreken is klaar voor de toekomst.

Openingsuren

Maandag: gesloten
Dinsdag : gesloten
Woensdag : 9u tot 12u30 - 14u tot 18u
Donderdag: gesloten (afhalen in versbox vanaf 16u00)
Vrijdag : 9u tot 12u30 - 14u tot 18u
Zaterdag : 8u tot 14u (doorlopend)
Zondag: gesloten

Hoeveslagerij
  • Jules De Buckstraat 6
  • 9280 Lebbeke
Hoeve
  • Fortstraat 46
  • 9280 Lebbeke

© 2023 Hoeveslagerij Van Den Vreken | BTW BE0892 728 216
Algemene voorwaarden acties 2023
Webdesign Delporte & Co BV